Varför litar jag inte på någon?

Tankar och reflektion kring tillit och traumahjärnan.

Hjärnan, amygdala, kortisol, oxytocin och hippocampus

Forskning visar att hjärnan konstant är i rörelse, den ändrar struktur och funktion beroende på vilken tanke vi har och vad vi upplever.

Hjärnan kan till och med ändra DNA.

När man har trauma i hjärnan så kan upplevelser bli högljudda och svåra att stänga av.

För den traumatiserade är ett konstant surr som går igenom  hjärna, sinne, uppförande till kropp någonting de får leva med.

All trauma är individuell.

När man har trauma kan man känna sig låst i tankar och i kropp.

Det är mycket som händer i kroppen vid trauma och det är viktigt att att ha en stor förståelse och ödmjukhet inför sig själv och det man gått igenom. Att förstå en del av de kemiska reaktionerna som finns i en trauma kropp kan vara till stor hjälp.

Amygdala – vid hög stress, trauma så förändras amygdala, den är till för att varna oss när vi behöver bli varnade men vid kronisk stress i kroppen är amygdalan påslagen hela tiden.

Kortisol – stresshormon som produceras i binjurarna. Kortisol reglerar ämnesomsättning, hjälper till både fysiskt och mentalt men vid hög produktion får det motsatt effekt, och man sover sämre, går upp i vikt, blir mer deprimerad bland annat.

Oxytocin – må bra hormon.

När det blir för mycket kortisol så motverkar det Oxytocinet tyvärr men om det fungerar som det ska är det en signalsubstans i hjärnan som aktiveras vid beröring och värme.  Oxytocin har en reglerande effekt, gör så vi klarar av smärta bättre, minskar halten av stresshormoner.

Hippocampus är det som påverkas mest när vi tar antidepressiva tabletter som hjälper till att ta ner stressnivåerna i kroppen.

Trauma hjärnan

Vi behöver ha respekt och en omvårdnad inställning till vår hjärna. Den är helt beroende av hur motiverade vi är till att hjälpa den må bra.