Övning – Pröva att behandla dig själv lika bra som din vän

Svara på följande frågor 

  1. Tänk på någon som du står nära som verkligen har kämpat emellanåt. Hur bemöter du din vän? Speciellt när du själv mår bra och är i balans. Skriv ner vad som är typiskt för dig, vad du skulle säga till personen, och notera hur din röst är i den här situationen.
  2. Nu tänker du istället på när du själv kämpar med någonting i ditt liv. Hur brukar du tänka och agera mot dig själv? Skriv ner vad du tänker om dig själv och hur du agerar. 
  3. Finns det någon skillnad mellan hur du agerar? Vilka rädslor kommer upp när någon annan eller du kämpar och som gör att du behandlar dig själv sämre än någon annan.
  4. Skriv ner hur en förändring skulle vara möjlig i framtiden. Hur skulle du kunna ändra den inre dialogen och vara snällare mot dig själv? 

 

PRÖVA ATT BEHANDLA DIG SJÄLV LIKA BRA SOM DU BEHANDLAR DIN GODA VÄN OCH SE VAD SOM HÄNDER.

Hotsystemet

Hotsystemet

Hotsystemet har varit en viktig del i vår överlevnad tidigare, men idag överreagerar systemet med tanke på den värld vi lever i nu.

Varför vi går igenom dessa kemiska bitar inom oss i kursen är för att skapa förståelse för hur vår kropp reagerar – som inte har med våra tankar att göra.

När de olika kemiska reaktionerna utlöses som vi har i vår kropp förstärker de vår upplevelse blir starkare och våra rädda tankar tar greppet om oss och vi tror på känslan – att det faktiskt  är så hemskt som det känns just  nu.

Att veta det här är så viktigt för att kunna förklara och hjälpa dina klienter om du arbetar med det eller om du är som jag och har varit/är utmattad eller är på väg att bli så är den här kunskapen en extra motiviation till att se till att de kemiska reaktionerna inte aktiveras hela tiden, utan ta ansvar och se till att man gör det som krävs för att må bra.

Amygdala

Här igenom går våra känslor och här filtreras de, förstärks de.

Amygdala har kopplingen mellan sinne och fysiskt till beteende som i sin tur skapar de emotionella reaktioner vi har.

Amygdala reagerar på allt från ansiktsuttryck till skrämmande intryck.

Sympatiska systemet Hypothalamus reglerar vår ämnesomsättning, sömn, blodtryck och kroppstemperatur.

Det är även via Hypothalamus som Kortisol utsöndras – kortisol är ett hormon som hjälper oss att må bra och  stärker också vårt immunförsvar men som när det kommer i obalans (vid till exempel stress)  får vi istället får en negativ effekt, vi går upp i vikt, vi sover sämre, vårt blodtryck förändras och vår kroppstemperatur ligger inte på en hälsosam nivå.

För att återställa ett stressat system – eller för att förebygga att systemet utsätts för långvarit stress behöver man ha strategier för återhämtning. Det är endast genom att ta bort vissa stressfaktorer och ersätta de med hälsosam återhämtning som du kan återställa dina balanser i kroppen.

Compassion har genom forskning visat gång på gång hur det tar ner dessa nivåerna på ett beständig sätt. 

Sympatiska och osympatiska systemet

När vi arbetar med trygghetsaktivering på olika sätt så är det vårt ParaSympatiska system som aktiveras och som stärks.

Källa: http://viktigtpariktigt.nu/index.php/guider

Utforskarsystemet

Drivsystemet – Utforskarsystemet

Utforskarsystemet är en viktig del i vår må-bra resa i livet. Att aktivera utforskarsystemet innebär att vi känner lust och är på väg dit vi vill vara. Här skapas den motivation som vi så väl behöver för att skapa något nytt. 

Dopamin

Dopamin är en signalsubstans som bär det kemiska ansvaret för hur vårt humör är idag. Om dopaminet i din hjärna är ur balans kan det visa sig i form av rastlöshet, känslor av obehag och en okänslighet inför andras behov. Det är alltså direkt länkat till dina känslor och hur du mår inom dig själv samt i dina relationer till andra.

När hjärnan istället producerar en hälsosam dos av dopamin och det är i balans kickstartar vårt belöningssystem. Hormonet ser till att törsten släcks när vi är törstiga för social interaktion. Det är en “kick” som du upplever när dopaminet slår till och det är nödvändigt för att du ska kunna orka göra det som krävs för att överleva. 

Compassion och Dopamin

Inom Compassion pratar vi om hur det ser ut när vi hamnar i en loop – en ond cirkel så att säga. Det här loopet ser ut såhär: 

Jag attackerar mig själv för att jag gör fel. Sedan attackerar jag mig själv för att jag attackerar mig själv.

Du är alltså den som både tar emot attacken och den som attackerar dig själv. Ditt utforskningssystem blir triggat av detta beteende som i sin tur stärker känslan av otillräcklighet. När du istället bemöter en svår situation med hjälp av Compassion bemöter du dig själv med som du längtar mest efter – trygghet och närhet. Du blir lugnare i kroppen och sinnet. 

 

Istället för att utforskarsystemet ska aktiveras när vi attackerar oss själva, får systemet det lugn och ro som det behöver. Så istället för att känna dig orkeslös och otillräcklig kan du aktivt fortsätta mot dina härliga mål och utforska vägen dit. Du får tillbaka din “kick” som hjälper dig framåt. När du ger dig själv det du önskar kan utforskarsystemet fortsätta framåt. 

När vi utforskar hur aktivt utforskarsystemet är ställer vi frågor som:

  • Är du nyfiken?
  • Är du intresserad av nya saker?
  • Eller känner du dig ständigt rastlös?

Inom Compassion får du verktyg som hjälper dig att balansera dina nivåer av dopamin. 

 

Trygghetssystemet, oxotycin, vad händer i kroppen

Trygghetssystemet

Trygghetssystemet är skapat att skydda dig – precis som hotsystemet när det fungerar. För att aktivera trygghetssystemet och se till att det fungerar som det ska behöver du uppleva omvårdnad, vänlighet och omsorg i ditt liv. Det är också viktigt att du har ett starkt känslomässigt band till dig själv och till andra. 

När ditt trygghetssystem är aktiverat kan inte hotsystemet vara igång. Trygghetssystemet bygger upp din kropp medan ho- och utforskarsystemet bryter ner den. Därför är det viktigt att bygga upp ett starkt psyke och en stark kropp. 

Vad händer när trygghetssystemet inte fungerar?

När trygghetssystemet inte fungerar känner vi oss stillastående och att vi inte kommer vidare  livet. Det blir svårt att få saker och ting gjorda och en känsla av missnöjdhet kryper fram. Det är vanligt att du känner dig missnöjd både med dig själv och med andra. 

Med hjälp av Compassion kan trygghetssystemet aktivera sig själv. Det betyder att när du bemöter dig själv med värme och trygga meningar stimulerar du ditt eget omvårdande beteende. När du visar dig själv en sådan kärlek hamnar din kropp och ditt sinne i balans. 

Tid för dig själv och ditt välmående

Hur kan du återhämta dig och få igång ditt oxytocin så snabbt som möjligt? Första steget är att ta dig tiden till att hela dig själv och din kropp. Nästa steg blir att släppa behovet av att alltid söka perfektion. Att ständigt sträva efter att vara – och göra – perfekt hela tiden ökar du dina stressnivåer. 

Om du känner dig redo att stärka din Compassion till dig själv och andra och leva i med mer lugn och kärlek är du välkommen att höra av dig. Du får vara del av en trygg miljö och kan börja din resa mot en lyckligare vardag. Vi tar det lugn och bygger upp en kärleksfull grund som hjälper dig att öka produktionen av oxytocin och minska stress samt oro.

Oxytocin 

Oxytocin är en signalsubstans i vårt centrala nervsystem som även kallas för “må-bra-hormonet”. När du upplever taktil beröring (mjuk beröring med händerna) startar produktionen av oxytocin i hypotalumus som finns hjärnan. När oxytocin börjar att utsöndras kan helandet äntligen börja. 

I Compassion kursen kommer du att få lära dig just om stödjande beröring. Beröring är nödvändig för att vi människor ska kunna må bra och är fundamental för vår överlevnad. Vi kommer tillsammans att fördjupa oss i hur du aktiverar huden och kan läka med hjälp av stödjande beröring. 

Oxytocin dämpar oro och simulerar lugn

Det är inte så konstigt att Oxytocin kallas för “må-bra-hormonet”. Det sänker nämligen blodtrycket, stimulerar lugn och ro och dämpar ångest samt oro. Det ökar även känslan av tillit vilket hjälper i relationer som vi har till andra. För att komma tillbaka till ett liv av välmående och öka glädjen i våran liv behöver vi därför se till att vår kropp producerar tillräckligt med oxytocin.