Compassion med hjälp av skrivande

 

 

Del ett: 

 

Vad upplever du som du inte tycker om hos dig själv? Det finns flera lager av att känna sig imperfekt, känslor av misslyckanden och otillräcklighet kryper sig på och kan gå så djupt att vi känner skam. 

Alla andra känslor känner vi medans skam är någonting vi är. 

Ta inte den djupaste känslan – händelsen till att börja med utan börja med att skriv ner en händelse, tanke du har. 

Vilka känslor väcker händelsen? Försök att känna efter precis som det är – lägg inte till – dra inte av – skriv ner nu.

 

Del två: 

 

Välj någon som älskar dig villkorslöst som du tänker på. Tänk att du själv är den personen. Låt den personen vara kärleksfull, tillåtande och vänlig inför ditt dilemma. 

Reflektera över hur din vän känner sig när hen skriver till dig nu. 

Den här vännen inser begränsningarna som vi som människor har och att vara imperfekt är en del av vår livsupplevelse här. 

Du har många lager till varför du är som du är: gener, familj, miljö, historia, livsomständigheter, händelser som varit utanför din kontroll.

 

Börja nu att skriva ditt brev till dig själv utifrån din vän ovan  – din vän som helt fokuserar på orimligheten i att du dömer dig själv och slår ner på dig själv.

Hur visar din vän sin compassion för dig? Hur känns det när din bara visar compassion för att du dömer dig själv så hårt? 

Se vilka förändringar din vän skulle be dig göra för att bli mer snäll och vänlig mot dig själv. Hur du skulle kunna ge dig själv mer villkorslös förståelse för vad du går igenom? När du skriver utifrån din påhittade väns perspektiv nu försök att verkligen fyll brevet med vänlighet, acceptans, omvårdnad och en längtan efter att du ska nå hälsa och lycka.

 

Del tre:

 

Känn compassion och lugna och trösta dig

Efter att du har skrivit klart ditt brev lägg ifrån dig det en stund. Känn hur compassion strömmar in i dig, hur det lugnar och tröstar som en sval bris på en het dag. 

Kärlek, samhörighet och acceptans är din födslorätt. För att få dem måste du titta inuti dig själv. 

Mindfulness – Övning Daglig Check-in

När du startar dagen, när du åker till arbetet, gör den här övningen.

Vi vill bygga upp motståndskraft mot svårigheter – alla övningar du får genom hela kursen kommer bit för bit att göra dig tåligare, bättre rustad för att stå emot när de hårda tankarna kommer, när livet rusar emot dig, tillsammans kommer du uppleva hur du kan ta emot dig själv och fallet blir inte så hårt.

Vad upplever jag just nu?

Vilka tankar har jag?

Hur känns min kropp?

Var finns mina känslor?

Vad känner jag för doft just nu?

Finns det någonting som du gärna vilar dina ögon på en stund?

Hur känns andningen i magen?